Supermarjamme, marja-aronia

Marja-aronia on oikea supermarja! Se laskee verenpainetta ja lisää vastustuskykyä. Siinä on beetakaroteenia, B1-, B2-, B6-vitamiineja, C-, E- ja K-vitamiinia, antosyanideja, polyfenoleja, kvinik-happoa, booria, jodia, kuparia, mangaania, magnesiumia, molybdeeniä ja rautaa, sekä hirmuinen määrä kuituja. Lue lisää marja-aroniasta satokausikalenterista ja sen terveysvaikutuksista Iltalehden Terveysuutisista.

Tilallamme on 4,5 hehtaaria marja-aroniaa (Aronia mitschurinii, ”Viking”) luomuna viljeltynä. Viljelemämme aronia on jalostettu elintarvikekäyttöön risteyttämällä Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva musta-aronia pihlajaan. Tilallamme viljellyn marja-aronian marjat ovat suurempia ja parempia, kuin koristepensaana käytetyn musta-aronian marjat.

Marja-aroniasta saa erinomaisia mehuja ja hilloja. Sitä voi toki käyttää kaikkeen muuhunkin. Me olemme tehneet marja-aroniasta mehujen ja hillojen lisäksi smoothieta, kakkuja, piiraita, pullia, granolaa, glögiä, marmeladeja ja salaatinkastiketta. Marja-aronian maku on jotain mustaherukan ja pihlajanmarjan väliltä. Se usein kaipaa makeutusta ja on täydellinen combo omenan kanssa.

Marja-aroniaa voi käyttää myös kankaiden ja kuitujen värjäykseen. Se sisältää paljon värjääviä antosyaniineja ja antaa kuiduille kauniin violetin sävyn. Höyrytä vaikka aronioista ensin mehua ja käytä mäski kuitujen värjäämiseen!

Marja-aronian poiminta alkaa syyskuussa ja kestää pari-kolme viikkoa. On tärkeää että marjat kerätään oikeaan aikaan. Liian aikaisin kerätyt marjat eivät maistu niin hyvältä. Marja-aroniaa voit poimia tilallamme itse, tai ostaa meiltä valmiiksi poimittuna syksyllä tuoreena, tai ympäri vuoden pakastettuna.